Gezondheidspraktijk Vitalis Gezondheidspraktijk Vitalis Gezondheidspraktijk Vitalis Gezondheidspraktijk Vitalis Gezondheidspraktijk Vitalis

Waarom kiezen voor een supplement?

In de orthomoleculaire wereld is het heel belangrijk dat de basis in ons lichaam goed is. Dat onze cellen genoeg stoffen hebben om optimaal te kunnen functioneren. Helaas is er veel te vaak een tekort, hoe kan dit nou eigenlijk? Even een paar mogelijkheden op een rijtje, en vaak is het een stapeling van:

 • De kwaliteit van voeding neemt af door minder vruchtbare grond
 • Doorsnee groenten en fruit worden bespoten met veel gifstoffen en tast vitaminen aan
 • Door de huidige milieu belasting kan ons lichaam wel iets extra gebruiken
 • Door onze manier van eten bereiden gaan goede stoffen verloren
 • Er wordt veel voorverpakt eten genuttigd in het Westerse eetpatroon
 • Veel mensen eten niet de aanbevolen hoeveelheid groenten en fruit
 • De aanbevolen hoeveelheid groenten en fruit is niet voldoende voor ons lichaam
 • De meeste mensen hebben een chronisch tekort aan vitale voedingsstoffen

Een tekort kan een aanleiding zijn voor allerlei gezondheidsklachten. Je kunt je voorstellen dat bij een gebrek aan stoffen het lichaam zich enkel richt op het meest hoofdzakelijke; je hart en hersenen. De rest is dan even ondergeschikt. Secundair noemen we dat. Maar voor een vitaal en energiek leven is dat alles behalve secundair!

Een voorbeeld
Een vitamine C tekort herken je bijvoorbeeld aan:

 • Slechte genezing van wonden
 • Vaak spontane blauwe plekken
 • Vaak grieperig
 • Lage weerstand
 • Tandvleesproblemen (bloeden!)
 • Pijnlijke botten
 • Spataderen
 • En meer…

Let op: dit kan natuurlijk ook wijzen op andere oorzaken, het is altijd goed om dit uit te zoeken.

Infuus met vitaminen
Zelf ben ik met mijn ontzettende vermoeidheid en pijnklachten een paar keer aan een infuus geweest, met vitaminen. Supplementen innemen was toen niet voldoende, daarna wel. Het lichaam heeft soms een extra zetje nodig en zoals je uit bovenstaande kunt opmerken is “gewoon gezond” eten lang niet altijd voldoende. Zelf denk ik persoonlijk “altijd niet voldoende”, maar daar lopen meningen over uiteen. Ik ben van super vermoeid (geen opleiding kunnen volgen en niet kunnen werken) met een fibromyalgie stempel gegaan naar eigen ondernemer met energie voor de dag, zelfs ook nog zonder pijn. Oké, eerlijk is eerlijk, soms ben ik nog steeds moe maar dat komt dan weer door onze dochter die niet altijd even lekker doorslaapt 😉 of omdat ik teveel van mijzelf vraag. Daar ligt dan iets anders aan ten grondslag. Deze verandering heeft jaren geduurd, maar wel jaren met telkens een verbetering in mijn gezondheid.

Fibromyalgie vrij
Wat ik nu ga zeggen kunnen mensen vervelend vinden, maar ik geloof echt dat je fibromyalgie, ernstige vermoeidheid en/of pijnklachten voor een heel groot deel zélf kunt aanpakken/oplossen. Maar, je moet wel weten dat dit kan! Soms weet je gewoonweg de alternatieven niet voor de reguliere behandeling.
Het doet mij pijn om mensen met mijn vroegere klachten te zien in de praktijk die dan heel veel psychologische hulp krijgen. Hoe ze met hun energie de dag kunnen inrichten. Dat ze met mindfullnes moeten leren ontspannen. Enz. Bij mij wekt dit weerstand, want het is vaak niet de geest die niet wil maar het lichaam. Mensen met deze klachten zijn niet gek, stellen zich niet aan, het zit niet tussen de oren: HET BESTAAT! Je klachten mogen er zijn!

En nu: wat gaan we er aan doen om deze klachten te verbeteren? Durf jij te geloven dat het lichaam soms gewoon zo’n gebrek heeft aan vitale stoffen dat het uitgeput raakt?

Ik durf in ieder geval dit te zeggen: ik ben fibromyalgie vrij! Na jaren van zoeken in de natuurlijke leer en de juiste mensen die op mijn pad kwamen om mij te helpen. Daar ben ik heel dankbaar voor. Ik durf niet eens te denken aan waar ik nu zou staan zonder weet te hebben van de natuurlijke zorg in ons land.

Supplementen
Even terug naar het thema, waarom je zou kiezen voor een supplement. Om bovenstaande dus. Kortweg om je tekorten aan te vullen die o.a. kunnen ontstaan door het eerste rijtje wat ik opnoemde. Een tekort is niet “gewoon een tekort” het kan de oorzaak zijn van (onbegrepen) gezondheidsklachten. Wel is het noodzaak om niet zelf te gaan dokteren. Zoek een deskundige in je buurt, ook met betrekking tot het uitzoeken van goede supplementen. Want er is zo ontzettend veel rotzooi te koop in supplementenland!
Zelf hang ik geen enkel merk aan, om zo vertroebeling van belangen te voorkomen. Ik ben zeer kritisch in wat ik inneem, er staan echt minstens 8 verschillende merken in mijn keukenkastje. Gewoonweg omdat geen enkel merk een geheel fantastische lijn heeft, maar wel 1 goed product. De vormen, verhoudingen, toevoegingen, oorsprong: het is allemaal belangrijk om mee te nemen. Goedkoop is hierin duurkoop; slechte supplementen kunnen echt schade aanrichten.

Mocht je onverklaarbare klachten hebben, rot in je vel zitten, denkt iedereen dat je er “gewoon even doorheen moet” of begin je bijna zelf te geloven dat jij je aanstelt? Reden om niet langer te wachten met een orthomoleculair consult!

De volgende keer ga ik een aantal tips geven hoe je kunt zien of je een goed supplement in handen hebt. Lees je dan weer mee?

Vitale groet,
Marianne

Laat een bericht achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.