Gezondheidspraktijk Vitalis Gezondheidspraktijk Vitalis Gezondheidspraktijk Vitalis Gezondheidspraktijk Vitalis Gezondheidspraktijk Vitalis

Als zwanger worden niet vanzelf gaat

Een kinderwens hebben is prachtig! Je kijkt uit naar de toekomst en met je partner bedenk je misschien alvast een aantal namen. Het verlangen groeit. Maar soms blijft een zwangerschap toch uit. Dat kan verschillende emoties oproepen, zoals frustratie, boosheid en verdriet. Waarom lukt het niet? En waarom lijkt iedereen “ineens” wel zwanger?

Ik weet uit eigen ervaring dat dit vreselijk slopend kan zijn. Koste wat het kost wilde ik de medische – ongezonde – molen vermijden, waarmee ik vrouwen die hier wel voor kiezen niet veroordeel. Ik begrijp namelijk hoe groot het verlangen kan zijn. Maar ik zag ook wat het deed met vrouwen, lichamelijk en geestelijk om het nog maar niet te hebben over de relatie met de partner. Zelf denk ik dat we op natuurlijk vlak ontzettend veel kennis en kunde laten liggen die je kunnen helpen met een conceptie en gezonde zwangerschap.

Voordat ik verder ga even dit: ik weet zeker dat er een heel aantal factoren invloed hebben op wel of geen conceptie. Denk aan leefstijl, voedingsstatus, omgevingsfactoren, stress en meer. Ik ga je dan ook een aantal tips geven om dit te verbeteren, maar ik geloof in eerste instantie dat het leven een prachtig cadeau is van God. Dat kunnen wij als mensen niet “maakbaar” maken. Wél hebben we de kennis gekregen om de condities te verbeteren waarin we zwanger kunnen worden. Die kennis wil ik je niet onthouden.

Obsessie
Temperaturen elke ochtend, gepland vrijen, hopen dat je menstruatie uitblijft, voor de zekerheid toch alvast wat zwangerschapstestjes in huis, alle forums aflopen wanneer je een krampje voelt in je buik… Zou het dan toch?! Herken je dit? Ik maakte mijzelf compleet gek. En veel vrouwen met mij. Dit heet stress. Wist je dat stress een nummer 1 factor is voor het tegenhouden van een conceptie? Deze obsessie moest stoppen, ik heb dan ook op een dag het besluit genomen voorgaande allemaal niet meer te doen. Te stoppen met de controle uitoefenen waar ik geen controle op had. Wel nam ik onderstaande leefregels in acht en bleef ik (samen met mijn man) supplementen innemen. Binnen 2 maanden na het loslaten was het dan eindelijk zover; een positieve zwangerschapstest! We hadden 13 maanden gewacht op een zwangerschap en inmiddels is onze prachtige dochter al bijna 2.

Conclusie: stress is killing en factor nummer 1 om aan te werken. Onderstaande is belangrijk voor een goede voorbereiding van een conceptie en helpt ook een handje mee in de vruchtbaarheid.

Schoon huis
Wat doe je als er bezoek komt? Ik zorg dat het huis aan kant is, er wat lekkers op tafel staat en probeer mijn gasten een fijne tijd te geven. Je bereid je voor op de komst van het bezoek. Waarom doen we dit praktisch niet als het gaat om een zwangerschap? Het is belangrijk om een schoon en netjes “huis” te hebben voor een goede conceptie. Concreet kan je denken aan:

 1. Eet gezond, laat e-nummers en suikers staan
 2. Stop met stress factoren, denk aan koffie, alcohol, roken, enz. Stress is niet alleen datgene wat jou stress geeft, maar ook wat voor het lichaam niet te verwerken is.
 3. Vermijd hormoonverstoorders zoals plastic met BPA. Dit worden xenoestrogenen genoemd, deze doen zich voor als het hormoon oestrogeen en nemen hun plaats in. Ongunstig dus!
 4. Creëer rustmomenten in je dag, denk aan yoga, meditatie of het lezen van een goed boek. Ontspanning is essentieel!
 5. Vermijd gifstoffen, zowel in eten als op bijvoorbeeld de werkvloer.

Dit zijn belangrijke “leefregels” voor de vrouw maar OOK voor een man. We moeten de kwaliteit van sperma niet onderschatten, deze is van groot belang. Door verstoringen zoals bovengenoemd kan de kwaliteit drastisch achteruit gaan en langzaam worden. Bereid je als koppel dus samen voor op een zwangerschap, laat niet alleen een vrouw zich druk maken.

Supplementen
Naast bovengenoemde is het innemen van specifieke supplementen heel zinvol. Dit mocht ik leren tijdens de orthomoleculaire opleiding. Je kunt je voorstellen dat als je lichaam net voldoende (of net niet) voedingsstoffen heeft om jou te voorzien, het geen conceptie aangaat. Het lichaam weet namelijk dan al dat er niet voldoende stoffen voor zijn. Je kunt “uitgeput” zijn van vitale stoffen door o.a. het volgende:

 • Stressfactoren voor het lichaam, denk aan te hoge werkdruk maar ook zaken zoals alcohol en roken
 • De kwaliteit van voeding neemt af door minder vruchtbare grond waardoor er minder waardevolle stoffen overblijven
 • Doorsnee groenten en fruit worden bespoten met veel gifstoffen en tast vitaminen aan
 • Door de huidige milieu belasting
 • Door onze manier van eten bereiden gaan goede stoffen verloren, denk aan koken
 • Er wordt veel voorverpakt eten genuttigd in het Westerse eetpatroon
 • Veel mensen eten niet de aanbevolen hoeveelheid groenten en fruit
 • De aanbevolen hoeveelheid groenten en fruit is niet voldoende voor ons lichaam

Ik ga hieronder een aantal tips geven voor supplementen. Wel druk ik je op het hart: vraag deskundig advies, want voor iedereen kan het anders zijn. Wat ik ga noemen is algemeen, wil je echt een gedegen advies email dan even voor een afspraak naar info@gezondheidspraktijkvitalis.nl .

Wat o.a. belangrijk is voor de vrouw: vitamine C, zink, selenium, Q10, carnitine, foliumzuur icm B12, omega 3&6, probiotica, PABA, vitamine E (gemixte tocoferolen), vitamine D, ijzer.

Wat o.a. belangrijk is voor de man: vitamine C, zink, selenium, Q10, carnitine, vitamine E (gemixte tocoferolen), foliumzuur icm B12, vitamine A, vitamine C, lactoferrine*

Daarbij is het advies met de juiste doseringen (niet zelf dokteren) 3 maanden voor een eventuele conceptie te starten. Zolang heeft het lichaam de tijd nodig om de fysiologie te veranderen. Maak eerst schoon schip, detoxen voor beiden is aan te raden (dat mag daarna heel lang niet; tijdens zwangerschap en borstvoeding is dit af te raden), start daarna met de supplementen en richt je daarna op een eventuele conceptie.

Lactoferrine
Deze stof is essentieel voor het leven, zonder kan er zelfs geen bevruchting plaats vinden. Dit is vastgesteld door dr. Naidu die is genomineerd voor zijn onderzoek naar lactoferrine voor de nobelprijs van de geneeskunde. Erg belangrijk mannen, om dit op peil te hebben!

Natuurlijke manier
Bovenstaande kan ik terugleiden naar onderzoeken, mocht je dit willen inzien, stuur dan gerust een bericht. Maar het meeste “bewijs” zal je hopelijk mogen zien na het toepassen hiervan. Goede begeleiding hierin vragen kan essentieel zijn. Ik beweer niet de wijsheid omtrent het complexe vraagstuk “vruchtbaarheid” in handen te hebben maar ik hoop mensen te voorzien van een andere weg die minder slopend is dan de reguliere. Op een natuurlijke manier kan je ook een gezonder huis creëren voor je toekomstige kindje. Mocht de zo gewilde zwangerschap dan alsnog uitblijven, dan kan je altijd nog een medische molen in. Het is wel heel belangrijk om de leefregels en juiste supplementen beiden in acht te nemen, je kunt niet alles ophangen aan het innemen van een paar supplementen.

Ik hoop je hiermee weer zicht te geven op je diepe wens en wil iedereen die hier middenin zit veel sterkte wensen!

Vitale groet,

Marianne

4 opmerkingen
 • Burg

  Wat een fijne blog! Hier ook drie keer lang moeten wachten om zwanger te raken. Wat een verdriet soms! Heel dankbaar zijn we dan ook met onze twee prachtige kinderen. We hopen heel erg op een derde kindje. Daarom slik ik de multi elke dag mama van Vitals. Hierin zit volgens mij geen q10 en omega 3&6. Is dit belangrijk om toch ernaast te gaan slikken en in welke dosering?
  Bedankt voor de blogs. Ik lees ze met plezier en interesse!

 • Marianne

  Wat moeilijk voor jullie! Allereerst wens ik je rust en sterkte toe. Omega 6 kan je met voeding voldoende binnen krijgen. Eet zo puur mogelijk en bijv. wat meer eieren, orgaanvlees of gebruik teunisbloemolie. Voor Omega 3 en de DHA+EPA kan ik je Nordic Naturals prenatal DHA aanraden. Deze gebruikte ik voor de zwangerschap, tijdens en zolang ik fulltime borstvoeding gaf. Heel belangrijke vetzuren! Bij Q10 is het belangrijk de ubiquinol vorm te gebruiken, daarvan mogen je man en jij beide 100mg innemen (of volg de gebruiksaanwijzing op het potje). Neem wel een goed merk, zonder al te veel hulpstoffen of suiker. Wel moet ik erbij zeggen dat het per persoon kan verschillen en dit algemene adviezen zijn. Als dit een terugkerend probleem is zou ik je aanraden hiervoor natuurlijke hulp te zoeken. Nogmaals sterkte en ik hoop dat je hiermee verder kunt.

  Vitale groet,
  Marianne

 • Marjolein

  Hoi marianne,

  Welke lactoferrine raad je aan? Ik vind ze van Bonusan of van AOV. Zijn dit goede supplementen? Zit daar nog verschil in?

  Alvast hartelijk dank!

 • Marianne

  Het zijn allebei goede merken, maar hebben ook allebei “ongelukkige” hulpstoffen. Het verschil wat ik zie is de dosering, verder niet.

Laat een bericht achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.